Yritystukien uusi suunta - aloittavan yrityksen yritystuki

Nyt ollaan oikeilla jäljillä, kiitos Mauri Pekkariselle, kun nostit asian esille. Miksi valtio jakaa tukia yrityksille, jotka jo entuudestaan tekevät huipputulosta ja ilman yritystukiakin ne tekisivät sitä edelleen - 4 miljardista maksettiin suorina tukina n. 1.1 miljardia menestyville yrityksille.

Ketkä näistä tuista eniten nauttivat; S-ryhmä, ST1:n Mika Anttonen, ahvenanmaalaiset laivanvarustajasuvut, suomalainen raskas teollisuus ja kaupunkien energiayhtiöt ovat suuromistajina yhtiöissä joille valtio näitä yritystukia maksaa eniten. Jopa virolainen Tallink-Silja sai yritystukea v. 2010-2016 yhteensä 16 milj. euroa.

Miltä kuulostaisi aloittavan yrityksen yritystuki?

On surullista nähdä kuinka yksipuolisesti valtion varoja ja tukia jaetaan. Työttömille, pienyrittäjille ja yrittäjiksi aikoville jaetaan rippeitä, jos niitäkään, kun jo valmiiksi hyväosaiset jakavat kaiken jaettavan itselleen ja yrityksilleen.  Hallitus painostaa työttömiä ryhtymään yrittäjiksi ja tarjoilee tätä mallia jopa poistamaan työttömyyttä. Jokainen yrittäjäksi ryhtynyt tietää, että ilman poikkeuksellista tilaisuutta tai vahvaa taustatukea, se on lähes mahdotonta. Onko siis yrittäjyyteen haluavilla realistista mahdollisuutta?

Suomessa mahdollisuuden tarjoaisi alkavien yritysten yritystuki. Varat tähän saataisiin ohjaamalla sitä tarvitseville uusille yrittäjille, jo olemassa olevasta budjettiin kuuluvasta yritystuki varauksesta. Nykyinen malli on tehokas este siirtyä työttömästä yrittäjäksi. Tällä hetkellä työnvoimapoliittisilla ehdoilla lynkataan kaikki yrittäjiksi pyrkivät. Kun, työttömyystukien varassa oleva työtön perustaa yrityksen, Kela ja AY katkaisee kaikki työttömyysetuudet välittömästi, jolloin uusi yrittäjyyttä aikova aloittava jää täysin tyhjän päälle ilman mitään turvaa uuden yrityksen kanssa. Yrityksen, jonka vasta alkava kassavirta, aloitus hankinnat ja muut kustannukset, eivät salli kuukausiin edes ajatella palkan nostamista vaikka työtä tehdään 24/7. Nykyinen 300 e suojaosuus ei kata mitään.

Aloittavalle yrittäjälle tulisi tarjota ”aloittavan yrityksen yritystukea”, mikäli se ei suoriutuisi palkanmaksuista. Tuki porrastettaisiin kahdelle ensimmäiselle vuodella kattamaan yrittäjän minimi toimeentuloa. Tuella voitaisiin omasta yrityksestä maksettavaa tuloa täydentää esim. näin:

Yrityksen 1. toimintavuosi oman yrityksen palkanmaksua tuettaisiin 1- 6 kk 1500e/kk, seuraavat 7-12 kk 1000e/kk.
Yrityksen 2. toimintavuosi, palkanmaksua tuettaisiin 500e/kk.

Näin panostus uuteen yritykseen ja yrittäjään olisi maksimissaan 21 000 e. Poisjäävä työttömyyskorvaus keventäisi valtion osuutta ja todellinen kustannus olisi huomattavasti pienempi. Ja, jos tuo edellä mainittu 1,1 miljardia euroa menestyville yrityksille jaettu yritystuki kohdennettaisiin suoraan uusien yritysten perustamiseen, saataisiin yli 5000 työtöntä /vuosi työllistämään itsensä ja huomattavasti palkollisia.


Kati Åhman (sd), Iisalmi

Kommentoi ensimmäisenä

Please check your e-mail for a link to activate your account.