Valtuustotyö ja arki

Kesän korvalla uusi valtuusto nimettiin ja kesäaikaan jokainen valtuutettu sai makustella tulevaa kautta, johon syksyllä päästäisiin käsiksi. Toivottavasti kaikki valtuutetut ovat saaneet jo tuntumaa siitä mitä valtuustotyöskentely pitää sisällään. Jokainen uusikin varmaan on jo päässyt käsiksi lautakuntatyöskentelyyn ja muihin luottamustoimiin mihin itse kukin on nimetty. Niin myös allekirjoittanut. Täytyypä sanoa, että en voinut kuvitella sitä mitä tämä valtuuston puheenjohtajuus tuo tullessaan. Siitä olen erittäin kiitollinen, että luottamusta sain hommaan.

Jännittihän se kovasti tämä puheenjohtajuus - ajattelinkin laittaa kaikki paukut siihen, että oppisin hyvin vetämään valtuuston kokoukset ja kaupungin edustustehtävät. Eli, sen mitä kuntalaiset pääsevät näkemään. Mutta nehän olivatkin vain se neulanpisto suurella kankaalla. Yllättäen huomasin istuvani kuntayhtymä- ja tytäryhtiöiden hallituksien pöydissä, useissa erilaisissa työryhmissä kaupungin sijoitustoiminnasta strategiaan, seminaareissa, koulutuksissa. Puhumattakaan niistä palavereista joita käydään eri kokouksien alla. Täytyyhän ohjausta kaupungilta antaa edustajilleen.

Eikä ole viikkoa ollut, etten olisi paria päivää Helsingissä, Oulussa, Kuopiossa tai Jyväskylässä syksyn aikaan käynyt.
Kuten arvata saattaa, minä tavallinen duunari yritän tätä epätoivoisesti tehdä oman siviilityön ohella. Kiitos työnantajalleni, että hän on palkattomia päiviä antanut näihin luottamustoimiini. Kerran kaksi kun viikossa töissä ehtii käymään, niin eiköhän se riitä, vai kuinka. Sopii miettiä ääneen, onko luottamustoimet mahdollista työssäkäyville, ainakaan tällä pj-tasolla. Tietotulva on ollut valtava tänä syksynä. Neljä vuotta olen tiennyt, mitä kaikkea Iisalmen valtuustossa ja hallituksessa käsitellään, mutta yhtä äkkiä kun oletkin itse sisällä niissä kymmenissä instansseissa, joissa asioista päätetään ennen valtuustoa. Voitte vain uskoa, että menee hetken aikaa ennen kuin voi edes hahmottaa mitä kaikkea tämä oikeasti pitää sisällään.

Uskon kuitenkin siihen, että tähänkin hommaan voi löytää balanssin. Toivon, että valtava sisäinen kaaokseni ei näy valtuustotyöskentelyssäni ja pystyn valtuustoon priorisoimaan kaiken näkemäni ja kokemani. Mutta, nämä ovat olleet valtavan antoisia kuukausia. Edustustilaisuuksissa olen päässyt kokemaan aidosti sen mitä kaupungissa tapahtuu esim. järjestöjen ja yhdistysten toimesta. Tämä siis antaa todella paljon, mutta niin se myös ottaa. Tässä on saanut omat harrastetoimintansa jättää kaikista järjestöistä, jossa on mukana ollut, oman puolueen johtokuntaa myöten. Aikaa vaan ei ole enää.

Nyt ovat suuret asiat kaupungissa päätöksenteon alla koulujen, uimahallin, sairaalan leikkaustoimintojen ja muiden osalta ja kiitänkin kaupunkilaisia aktiivisesta ottautumisesta näiden asioiden suhteen. Luottamushenkilöihin otetaan paljon yhteyttä ja näiden tiimoilta asioita voidaan yhdessä päättää virkamiesten hyvällä johdolla. Voimia siis meille kaikille valtuusto työskentelyyn ja olkaamme saamamme luottamuksen arvoisia.

 

Kati Åhman
Iisalmen kaupunginvaltuuston pj.

Kommentoi ensimmäisenä

Please check your e-mail for a link to activate your account.