Muutosten kourissa

Kuinka tässä näin kävikään? Seutukuntamme vahvistuvaa elinvoimaa on horjutettu pahanpäiväisesti lakimuutoksella, joka sulkee Iisalmen käräjäoikeuden kanslian vuoden päästä. Tällä kertaa on vaikea olla lojaali ja ymmärtäväinen alueemme hallituspuolueiden edustajiamme toimintaan. Kuinka tämä voikin kerta toisensa jälkeen toistua? Ollaan vaan ääneti ja annetaan peruspalveluiden hävitä alueeltamme.

Nyt vedämme vain hiljaa lippumme puolitankoon. Mutta, kyllä näistä useista alasajoista on ollut jotakin hyötyä. Yrittäjät ja kaupunkimme virkamiehet ryhtyvät vähitellen itse toimeen. Ilokseni saimme kuulla, kuinka alueemme isot yritykset ovat lähteneet yhteistuumin viemään 5 - tien hanketta eteenpäin. Yritystä, halua ja yhteistyön voimaa tarvitaan suurten kysymysten edessä.

Nyt olemme kulkeneet tiemme päähän palvelujen alasajojen suhteen. Uudet keinot on otettu käyttöön, koska alueemme edunvalvonta näyttää ontuvan kerta toisensa jälkeen, vaikka varmasti yritystä säilyttämisten puolesta on löytynyt ja parhaansa ovat yrittäneet.

Kaupungissamme on meneillään paljon suuria projekteja, kuten koulut ja uimahalli, mahdollinen moottoriurheilukeskus ja tekojään kattaminen, unohtamatta tietenkään järjestöjen toivetta järjestötalosta. Nykyisessä roolissani olen sikäli onnekas, että en voi varsinaisesti ajaa mitään yksittäistä asiaa päätä pahkaa, koska rooliini kuuluu koko kunnan ja kaikkien kuntalaisten edunvalvonta.
On erittäin antoisaa käydä keskusteluja eri tahojen kanssa ja huomata kaikkialla tekemisen meininki. Järjestökenttäkin nostaa päätään uuden Maakunta uudistuksen tuulessa. On siis todettava se, että kaikenlaiset muutokset, olivat ne sitten hyviä tai huonoja muutoksia, pistävät toimintatavat uusiksi.

Tässä edellä mainitussa muutoksessa, positiivisessa sellaisessa, järjestöt alkavat tekemään enemmän yhteistyötä. Jokaisella on halua tulla entistä näkyvämmäksi. Nyt, jos koskaan on tilaisuus näyttää kuinka suuri rooli näillä on kaupunkilaisten hyvinvoinnin tuojana. Kaupunki teki viisaan ratkaisun perustaessaan hyvinvointi jaoston sivistys- ja hyvinvointilautakunnan alaisuuteen. Tällä jaostolla turvaamme saumattoman yhteydenpidon edellä mainittuihin toimijoihin. Toivotaan, että tässäkin edunvalvonta näkyisi tulevaisuudessa paremmin.

Olemme kuitenkin hyvin sopeutuvaista kansaa ja jokainen joutuu näihin muutosten kouriin vuorollaan. Niistä on aina selvitty, joten eiköhän me vain käräjäoikeuden lakkautuksen tuoma muutos oteta vastaan haasteena, jonka voitamme tavalla tai toisella.

 

Kati Åhman

Iisalmen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja

Kommentoi ensimmäisenä

Please check your e-mail for a link to activate your account.