Maaseudulle työtä luonnon voimalla

 

 

Hallitus julkisti 11.04.2018 vuosien 2019 – 2022 julkisen talouden suunnitelman. Kehysriihen päätöksin panostetaan erityisesti työnhaun tukeen, osaamisen kehittämiseen ja työvoiman saatavuuteen, mutta mistä saataisiin ne työpaikat maaseudulle?

Tulevan hallituksen yhtenä kärkihankkeena tulee olla kotimaan matkailun kehittäminen. Helsingin ja Lapin matkailu kasvaa, mutta erityisesti Itä- ja Järvi- Suomi on unohdettu, vaikka se olisi matkailullisesti parhain alusta kehittää järvi- ja luontomatkailua. Suomen vahvuuksia ovat puhtaat vesistöt ja luonto. Tuhansien järvien maa tiedetään kyllä, mutta Järvi- Suomesta tulee tehdä tuote, joka tunnetaan maailmalla. Onhan Lappikin brändätty maailmalla ja se tunnetaan.

Aasia ja EU-turistien kiinnostus Suomeen puhtaan luonnon maana on kasvamassa. Kun, mietimme suurkaupunkien savusumuja tai Keski-Eurooppaan suunniteltuja autojen käyttörajoituksia, niin vastineeksi Suomi voi tarjota tuhansia järviä, kauniin luonnon ja turvallisen ympäristön.

Suomen matkailu työllisti vuonna 2017 yli 150 000 työntekijää, joista 30 prosenttia on alle 26-vuotiaita. Alan työvoiman määrä kasvoi 43 % vuosina 1995–2016, samalla, kun perinteiset toimialat vähensivät työvoimaansa. Alalle odotetaan yli 30 000 uutta työpaikkaa vuoteen 2025 mennessä, vaikka Järvi- Suomi on unohdettu!

Järvet ja taajamat ovat alusta, jolle voi rakentaa ympärivuotista matkailua. Liikenneviraston ylläpitämiä sisävesiväyliä on n. 8000 kilometriä. Saimaan kanavan lisäksi on 31 muuta sulkukanavaa. Järvimatkailuun sopivia reittejä on tuhansia kilometrejä, sellaisia jotka synkronoi julkisiin liikennevälineisiin. Vesistöjen varrella on hotelleja ja lomakyliä, jotka voisivat päivittää tarjontansa palvelemaan järvimatkailua. Reittien varrelle voisi rakentaa erähotelleja, joiden kiinteät kulut ovat pieniä, verrattuna suurien kaupunkien keskuksiin.

Erä- ja kaupunkihotellien palveluja täydentäisivät alueen paikalliset palvelut, esimerkiksi ohjatut kalastusmatkat, luontoretket eräoppaineen, mönkijäsafarit ja risteilyjä täydentävät veneretket. Talvisin moottorikelkka safarit, talvikalastusleirit, ohjatut laturetket ja retkiluistelut. Vain Järvi- Suomen luonto tarjoaa puitteet tällaiseen toimintaan kun sitä kehitetään ja kehitystä tuetaan yhteiskunnan taholta. Tulevalta hallitukselta tarvitaan toimia, joilla uusien palvelujen tarvittavat investoinnit mahdollistetaan ja vanhojen tasoa voidaan parantaa. Järvi- Suomi on hyödyntämätön aarre ja odottaa toimintaa.


Kati Åhman (sd), Iisalmi

Kommentoi ensimmäisenä

Please check your e-mail for a link to activate your account.