Lakiin kirjoitettu on parempi kuin nykyinen suositus

Hoitajana olen helpottunut viime päivinä käydyistä keskusteluista ikäihmisten hoidosta. Tällaista keskustelua olen käynyt vuosien saatossa useaan otteeseen lehtien palstoilla, lähinnä kotihoidon arjesta. Syy miksi hoivapalvelut on kilpailutettu eli ”huutokaupattu” johtuu puhtaasti siitä, että julkisen puolen säästötoimien täytyisi näkyä kuntien sote maksuissa. Vastuu siirretään kuulijalle, tässä tapauksessa yksityiselle hoivapalvelun tuottajalla ja kunnallinen sote palveluntuottaja saa säästönsä. Mutta onko säästöt todellisia? Eivät, sillä kunnat kuitenkin maksavat palveluistaan myös yksityisille, joita he tilaavat asiakkailleen.

Tästähän tämä kaikki on saanut alkunsa. Kunnilla ei ole enää näennäisesti varaa tuottaa itse kaikkia näitä palveluita. Ja, tässä on menty hakoteille. Jossakin olen nähnyt vilahdukselta tekstin, jossa yli puolet kunnan palveluista pitäisi tuottaa omana palveluna ja toisen mokoman tuottaa yksityinen palveluntuottaja (60%-40%), tätä toteutetaan omana lakina, joka koko ajan lähenee 50-50 ja liene käppyrät jo pyörähtäneet toisinpäin.

Puuttumatta sen suuremmin hoidon laatuun, kiinnitän huomioni siihen jotta 0,7 hoitajamitoitus saataisiin vihdoinkin lakiin ja toimivaksi sellaiseksi. Tämä tietäisi tuhansia uusia työpaikkoja hoitoalalle. Uhkana pidetään, että lakiin kirjoitettua mitoitusta alettaisiin pitämään miniminä, on se parempi sekin kuin nykyinen suositus. Voitaisiinko yhteiskunnassa tehdä hoivapuolella suurempia rimanalituksia kuin näillä nykyisillä toimintatavoilla on tehty?

Mutta, kuinka tämä 0,7 hoitajaa saadaan riittämään? Yksityisille hoivajäteille kirjoittaisin lakiin, että hoitajat jotka on palkattu tekemään hoitotyötä, tekevät sitä ja laitoshuoltajat ja keittiöhenkilökunta tekee vastaavasti omaa työtään. Nämä arjen ammattilaiset on täysin unohdettu keskusteluista. Näitä henkilöitä lisäämällä, myös hoitajilla jää enemmän aikaa ikäihmisten hoitoon. Tämä on iso ongelma suuremmissa hoitokodeissa. Tästä löytyy räikeitä esimerkkejä myös vammaisten palvelutaloista, asiakkaita ei ehditä nostamaan ylös kun hoitajat valmistavat itse viikonloppuisinkin aamupalasta lähtien kaikki ruuat. Onko tämä oikein?

Me hoivatyön ammattilaiset teemme työtämme suurella sydämellä ja toivomme saavamme työrauhan. Vuosikymmenten työ, jolla ikäihmiset ovat yhteiskuntaamme rakentaneet ansaitsevat arvokkaan vanhuuden. Nämä pienet ja lyhyet askeleet tarvitsevat rinnalle kulkijoita, meitä hoitajia.

 

Kati Åhman (sd)
Eduskuntavaaliehdokas

 

Kommentoi ensimmäisenä

Please check your e-mail for a link to activate your account.