Kurkistus kotihoidon aikaikkunaan

 

Pohdin tässä itsekseni mihinkä ottaisin kantaa tällä kertaa. Valtakunnan politiikka käy kuumana, kuntapolitiikkakin käy kuumana. Hurja vauhti sote palveluiden keskittämiseen ja yksityistämiseen näkyy Pohjois-Savossa ja yritämme kynsin ja hampain pitää kiinni seutukuntamme julkisista palveluista. Miten tässä näin onkin päässyt käymään? Tekisi kovasti paljon mieli hypätä Lepomäen veneeseen, aikalisä olisi tarpeen.

Mutta, keskityn nyt kuitenkin kuntapolitiikkaan ja Iivo Polven viikolla olleeseen kolumniin (Ikääntyneet ansaitsevat parempaa). Siinä oli puheenvuoro, johon en voi olla ottamatta kantaa. Heikentyneet vanhuspalvelut näkyvät myös kotihoidossa, hoitajat ovat joukkopaon edessä, tiedän, koska olin yksi heistä pari vuotta sitten. Siihen aikaan, kun työskentelin oli kohtuu paljon hoitohenkilöstöä sijaisina ja en uskalla täysin väittää mutta väitänpä kuitenkin, että suurin osa sen ajan sijaisista on tässä ajassa vakinaistettu. Joka on juuri oikea suunta kehityksessä. Nykyisin työntekijöistä pitää pitää todella kovasti kiinni, koska tänä päivänä ongelma on se, että sijaisista on suuri puute ja se näkyy asiakastyössä. Vakinaistamalla saadaan henkilöstöä sitoutettua paremmin. Joskus siinä onnistutaan, joskus taas ei.

Kotihoidossa on väärin verrata asiakkaiden käyntiaikoja keskenään, eiväthän kaikki hoidettavat ole saman kuntoisia ja saman hoidon ja avun tarpeessa. Mutta, onko asiakaskäyntiajat verrannollisia arkena ja viikonloppuna, jolloin hoitajia on puolet vähemmän? Töitä on sama määrä, mutta henkilökuntaa päivystysluontoisesti, lähes puolet vähemmän. Tässä tulee ristiriitaa ja hoitajan askel on puolta nopeampi. Siinä aherruksen keskellä päivystetään samalla turvapuhelinta, jonka soidessa on mentävä, välittämättä siitä onko listalla tiettyyn kellonaikaan sovittuja käyntejä. Asiakas odottaa - aina. Avun tarve ei siis vähene viikonloppunakaan.

Arkisin ja huomio, myös viikonloppuisin suurin kiire on aamun aikaikkunassa klo. 7-9. Kyseenalaistin vast'ikään soten hallituksessa tätä, miksi näihin aamutunteihin ei voida ottaa lisäresursseja osa-aikaisista työntekijöistä tai miksi osa-aika eläkeläiset ovat töissä pari viikkoa ja sen jälkeen ollaan pari viikkoa eläkkeellä. Ehkä tämänkin osa-aika eläkeläisen työn voisi muuttaa, mitoittamalla työ puolipäiväiseksi, jolloin aamun ruuhkaisimpaan aikaikkunaan saataisiin väkeä töihin. Onhan sitä kuitenkin sitouduttu työntekoon työnantajalle osa-aika eläkkeelläkin. Tässä voisi olla yksi tapa purkaa kiire ja mahdollisesti myös saada enemmän osa-aikaisiakin hoitajia työn äärelle. Niitä varmasti löytyy, jos vain mahdollisuus hoitoalan henkilöille annetaan.

Kysymyshän on kuitenkin rahasta. Ja, näin ennätyksellisen hyvästä tulosvuodesta, ei pitäisi henkilökuluista säästää, näin on tehty ja jossakin se näkyy, vaikkakaan ei soten tulosvuodessa - vaan ikääntyneen ihmisen arjessa.

Kati Åhman

Iisalmen kaupunginvaltuuston pj.

 

Kommentoi ensimmäisenä

Please check your e-mail for a link to activate your account.