Autioituminen, painopiste matkailuun maaseudun kehittämisessä

 

SDP:n kaupunkipoliittinen ohjelma kantaa huolta eriarvoistumiseen ja väestön keskittymiseen kaupunkeihin (SS 25.8.18). Rinne oli huolissaan erityisesti maaseutupaikkakunnista, joissa asuntojen arvo on mennyt - ihmiset eivät pysty muuttamaan edes kunnan sisällä palveluiden äärelle. Palvelujen tuottamiseen haja-asutusalueella pitää löytää uusia ratkaisuja.

Suomessa on meneillään maaseudun autioitumisen aalto, yhtäläisyyksiä löytyy 60-70-luvulta, kun väestö muutti kasvukeskuksiin. Ennen muuttoaaltoa kylissä oli useita kauppoja, pankin konttori tai palvelupiste, posti ja apteekki sekä autoilijoita palveleva huoltoasema kahviloineen. joka toimi paikallisten kohtauspaikkana. Poismuuton alettua ja väen vähetessä palvelun tarjoajat yksi kerrallaan joutuivat lopettamaan. Näin kävi vuosikymmeniä palveluja antaneelle Runnin kyläkauppallekkin viime lauantaina. Kun, viimeinenkin kyläkauppa ja koulu sulkee ovensa, jää tyhjillään ammottavat liikerakennukset ja vanhat sotien jälkeen työllä ja hiellä rakennetut rintamamiestalot rapistumaan rikkaruohon valtaamilla pelloilla. Ennen toimineista kyläyhteisöistä asukkaineen ei ole jäljellä, kuin tarinoita lapsille ja lastenlapsille kerrottavaksi.

Tätäkö me haluamme? Onko oikein, että taannoin elävät kylämme kuolevat ja maaseutu autioituu vauhdilla. Lapsemme muuttavat pakon edessä suuriin kasvukeskuksiin, niiden kalliisiin vuokra-asuntoihin tai joutuvat ostamaan kymmenien vuosien mittaisella lainalla asunnon, kun samaan aikaan entiselle kodille maaseudulla ei löydy ostajaa, koska asunnon arvo on mennyt.
Nykymenolla tuhansia koteja jää vuosittain tyhjäksi ja autioituu maaseudulla. Samaan aikaan ruuhkasuomessa on huutava pula asunnoista ja vuokra-asuntoihin on jopa vuosien jonot, ja niistä maksettavat vuokrat voivat nielaista yli puolet pienipalkkaisen asujansa tuloista.

Taloustutkimuksella teetetyn kyselyn mukaan vastaus on selvä; 79 % vastaajista oli sitä mieltä, että valtion pitää turvata palvelut niin, että koko Suomi pysyy asuttuna. 12% sanoi, ettei valtion pidä puuttua aluekehitykseen ja vain 5% oli sitä mieltä, että valtion pitää edistää ihmisten ja palveluiden keskittämistä suurimpiin kaupunkeihin. Vastaajista 4 % ei osannut sanoa kantaansa. Huomioikaamme, että viimeisien mielipidemittausten mukaan maalla asuvat ovat onnellisempia, kuin kaupungeissa asuvat.

Olisiko hallituksen ja eduskunnan syytä huomata mihin olemme menossa ja puuttua kehityksen suuntaan? Kaikkia autioituneita kyliä emme saa elvytettyä uudelleen toimiviksi kyläyhteisöiksi, mutta jokainen uusi työpaikka maaseudulla ja siihen palkattu työntekijä vahvistaa vielä toimivia maaseutukeskuksia ja kyliä.  Suomen rakensivat sodan jälkeiset suuret sukupolvet ja meidän tehtävämme on vaalia, että Suomi eläisi ja ”hengittäisi jokaisella solullaan”.

Suomi tarvitsee kaupunkeja ja suuria kehittyviä keskuksia, mutta emme saa unohtaa, että ilman maaseutua ja maaseutukaupunkeja suuret kasvukeskukset eivät yksin pärjää. Suomen talouden menestys tulee perustua jatkossakin tutkimukseen, tuotekehitykseen, innovatiiviseen toimintaan, koulutukseen ja työttömien uudelleenkoulutukseen.
Suomella on laajat julkiset palvelut, mutta Suomen puhtaan luonnon, metsien, sisävesien ja vesistöjen eli maaseudun mahdollisuudet ovat jääneet paljolti hyödyntämättä Suomen menestyksen moottoreina. Tästä hyvänä esimerkkinä mainitsen Suomen sisävesi- ja luontomatkailun, jonka arvoa aletaan huomioida vasta nyt, kun kiinalaiset ja japanilaiset turistit tutustuttuaan Suomen puhtaaseen luontoon, nostavat sen haltioituneina esiin.

Matkailunkehittäminen tulisi seuraavan hallituksen toimesta nostaa yhdeksi kärkihankkeista. Osaavan työvoiman saaminen tulevaisuuden työpaikkoihin maaseudulle, on suuri koulutuksellinen haaste, mutta myös mahdollisuus.
Maaseudulle tarvitaan yritysten, kuten luonto- ja järvimatkailun, metsätalouden ja näitä palvelevan yritystoiminnan kilpailukyvyn vahvistamista. Tämä edellyttää julkista kehitys ja investointi riskirahoitusta.

Tarvitsemme tolokun immeisiä ajamaan tätäkin asiaa. Pidetään siis koko Suomi asuttuna - se on hyväksi meille kaikille.


Kati Åhman (sd.)

Iisalmen kaupunginvaltuuston pj.

 

 

1 reaktio

Please check your e-mail for a link to activate your account.